zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво най-често ни боли и как да постъпимКакво най-често ни боли и как да постъпим

С възрастта най-податливите на болка места се променят, но това не я прави логична.

здраве.bg

Вече не се чувствате като на 20 и започват да ви тормозят различни болежки? В определен момент от своя живот всеки човек започва да усеща как неговото тяло се променя. Нормалните процеси на стареене нерядко се съпътстват с появата на патологични изменения, каквито са болките, локалиразирани в различни части на тялото. Те ще накарат всеки човек да се чувства по-стар, отколкото e в действителност.

Въпреки че с възрастта вероятността да страдаме от различни болежки се увеличава, изпитването на болка не е нормално състояниe за никоя възраст. То е по-скоро признак, че в нашия организъм се случва нещо нередно.

Трудно е да се предскаже каква болка ще ви сполети по-късно през вашия живот. Въпреки това съществуват определени болкови състояния, които се срещат по-често през дадена възраст.

4 златни правила

Без значение на каква възраст сте, спазването на тези четири прости правила ще ви помогне в случаите, когато болката е факт. А това изисква мерки, за да я премахнем. Примиряването с болката или нейното отричане няма да решат вашия проблем.

Остро настъпилата болка трябва да бъде лекувана незабавно след появата й. По този начин ще предотвратите нейното хронифициране.

- Проверете нивото на витамин D в организма си. Неговият достиг увеличава риска от микро фрактури, които са нерядка причина за болка в резултат на остеопоротични промени на костите.

- Не напълнявайте. Излишните килограми натоварват допълнително вашите стави и увеличават значително риска от развитието на ставни болки в коленете и кръста.

- Осигурете си достатъчно сън. Липсата на сън може да утежни болковата симптоматика и да допринесе за развитието на депресия и мускулни схващания. Ако страдате от безсъние, с което не може да се справите, е най-добре да се консултирате с вашия лекар, който при нужда ще ви назначи подходящото лечение.

- Депресия. Хроничната болка често върви ръка за ръка с депресията, която може да остане и неразпозната. Депресията не само...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.