zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От 1 април - в чужбина само със здравна карта



От 1 април - в чужбина само със здравна карта

(фото - 24 часа)

24chasa.bg
четете още в 24 часа


... - с номер 7, в териториалното поделение на НАП. Документът се попълва по принцип от всички самоосигуряващи се до 1 март.

Сега много често българи отиват в чужбина и когато там се разболеят, отиват на лекар и си плащат. После се връщат у нас и започват да водят дела, за да си върнат парите, защото били здравноосигурени, споделиха от здравната каса.

Картата, с която българите могат да ползват безплатна медицинска помощ в страните от ЕС, се издава гратис по местоживеене от упълномощени фирми преди самото пътуване.

Адресите на офисите са публикувани на сайта на здравната каса www.nhif.bg, а информация може да се получи и на телефон 080014800. За издаването на електронната карта се попълва формуляр на място. Необходимо е копие от личната карта, както и цветна снимка паспортен формат.

За лица до 14 г. се прилагат още копие от акта за раждане, копие от международния паспорт на детето, както и от документа за самоличност на родителя.

Европейската здравна карта важи в страните от ЕС плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Тя служи на всички временно пребиваващи граждани (туристи, студенти, командировани и т.н.), за да получат лекарска помощ без излишни формалности и без да се плаща на място.

Така отпада комплектът от формуляри, които бяха необходими преди, и то само за получаване на спешна или неотложна помощ в ЕС.

Старите документи трябваше освен това да бъдат представени в чуждата здравна каса след пристигането. Сега е достатъчно притежателят на електронната карта да я представи на лекаря и по отношение на спешната и неотложна помощ той ще бъде третиран като гражданин на страната, в която пребивава.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.