zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, които ограничават стресаХрани, които ограничават стреса

(фото - sxc.hu)

Диетата също е от значение как ще се справим с нивото на стреса.

здраве.bg

Естествено е днес да се говори и пише все повече за значението на стреса за здравето. Проучванията изнасят все нови доказателства за това, че прекаленото напрежение не определя само лошото ни настроение. Вече може да се счита за доказано, че хората под постоянен стрес са най-уязвими към различните заболявания - от “невинните” настинки до хронични състояния като високо кръвно и диабет.

Има много начини и подходи да намалим негативното влияние на стреса върху здравето ни. Един от тях е и правилният подбор на храна.

Храни срещу стреса: как работят

На химично ниво механизмите са няколко. Например купичка овесена каша повишава нивата на серотонина – хормон, който повишава усещането за спокойствие и релакс. Други храни пък понижават нивото на кортизола и адреналина – хормони на стреса, чието количество в тялото се увеличава при продължително високо ниво на напрежение. И не на последно място: добре подбраната диета помага да се противопоставим на последиците от стреса като укрепва имунната система и понижава кръвното налягане.

Сложните въглехидрати

Всички въглехидрати увеличават производството на серотонин. Особено полезни в борбата със стреса са сложните въглехидрати, които се усвояват по-бавно, т.е. действат по-продължително. Добър избор са пълнозърнестите закуски и хляб, както и спомената вече овесена каша. Сложните въглехидрати помагат и са чувството на спокойствие и увереност като стабилизират нивото на кръвната захар.

Простите въглехидрати

Диетолозите често препоръчват да избягвате простите въглехидрати като сладкишите и содата. Но в конкретния случай тези храни в краткосрочен план дават изключително добър ефект за намаляване на последствията от стреса (например на раздразнителността). Простите захариди се храносмилат бързо, което води до бърз...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.