zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, които ограничават стреса



Храни, които ограничават стреса

(фото - sxc.hu)

Диетата също е от значение как ще се справим с нивото на стреса.

здраве.bg

... прилив на серотонин.

Портокали

Те също влизат в списъка на антистрес храните, защото са богати на витамин С. Изследвания показват, че той понижава нивата на хормоните на стреса, а в същото време укрепва имунната система. Ако наскоро сте преживели някое особено стресиращо събитие (или ви предстои такова), може да опитате и да си помогнете като увеличите значително количеството витамин С, което приемате (до 3 г дневно). Наскоро проведено изследване върху кръвното налягане и нивата на кортизола е установило, че те са се възвърнали към нормата по-бързо при участниците, приемали 3000 мг витамин С преди стресираща задача.

Спанак

За да илюстрираме с любопитен пример: Попай морякът никога не оставя стреса да го победи – може би тайната е в многото магнезий в спанака. Той помага да се регулират нивата на кортизола, които при пренапрежение спадат. Твърде малкото количество магнезий може да предизвика главоболие и отпадналост, като утежни ефектите от стреса. Ако не обичате спанак, опитайте соеви кълнове или филе от сьомга, които също са богати на този минерал.

Мазна риба

За да държите нивото на кортизола и адреналина под контрол, поне 1-2 пъти седмично яжте мазна риба. Омега-3 мастните киселини, на които са богати например сьомгата и рибата тон, предпазват от резките скокове на хормоните на стреса, както и от сърдечни заболявания.

Черен чай

Проучвания показват, че той помага за по-бързото преодоляване на стресовите ситуации и последиците от тях. Според едно сравнително изследване хората, които пият по 4 чаши чай на ден в продължение на 6 седмици, твърдят, че се чувстват по-спокойни и са имали по-ниски нива на кортизол след стресиращи ситуации. Кафето от друга страна повишава нивото на кортизола.

Шам-фъстък

Този вид фъстъци също...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.