zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Апендиксът остава загадка



Апендиксът остава загадка

Ако сливиците са бариера за инфекциите по горните дихателни пътища, то апендиксът е същото, но за микробите в червата.

здраве.bg

До днес учените спорят дали и защо е необходим апендиксът. Някои го смятат за рудимент на някога важен орган, други го определят като важно звено на имунната система, трети му приписват почти мистични функции.

Апендицитът възниква, когато се възпали червеобразният израстък или апендиксът (в превод от латински „придатък”). Той е разположен в самото начало на сляпото черво. Неговата дебелина е 0,5-1 см, а дължината варира от 3-4 до 18-20 см (най-често 7-9 см). По форма представлява тясна крива тръбичка, която в единия си край навлиза в сляпото черво, а другият й край е затворен.

Дълго време апендиксът е считан за излишен орган. Създателят на имунологията Мечников смятал, че израстъкът не изпълнява никаква полезна функция. Според него, ако бъде отстранен, това няма да се отрази на физиологичните процеси в организма, а в напреднала възраст той често напълно атрофира.

Днес апендиксът предизвиква все по-голям научен интерес. По неговите стени (под слоя лигавица) учените са открили голямо количество лимфни фоликули, които предпазват червата от инфекции и онкологични заболявания.

Заради изобилието от лимфна тъкан, апендиксът е наричан „чревна сливица” – напълно уместно сравнение. Ако сливиците в гърлото са бариера за инфекциите, развиващи се по дихателните пътища, то апендиксът се бори с микробите, които се опитват да се размножат в червата.

Най-новите данни карат лекарите да променят отношението си към този орган.

За съжаление, възпаление на апендикса може да възникне при всеки човек (животните нямат такъв орган!). Най-често това става в периодът между 30-40 години, като жените страдат от този проблем 2 пъти по-често отколкото мъжете.

Своевременната операция на апандисита осигурява пълно оздравяване. Фатални резултати се наблюдават само при тежки усложнения, в не повече от 0,02-0,45% от случаите.

Всички специалисти днес са единодушни, че в апендикса могат да се заселят и активно да се размножават вредни микроорганизми, но...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.