zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40 лесни начина да си осигурим повече антиоксиданти



40 лесни начина да си осигурим повече антиоксиданти

здраве.bg

Искате нещо, което се бори с вредните промени в организма, предпазва от сърдечни заболявания, предотвратява отслабването на мозъчната дейност, дори намалява риска от рак? Изберете плодове, зеленчуци и дори сладкиши, но задължително богати на антиоксиданти.

Какво всъщност правят антиоксидантите, та да са една от най-популярните теми в здравните публикации и научни изследвания? Все повече са доказателствата, че те ефективно предпазват клетките от уврежданията, причинени от свободните радикали.

Ето и един нагледен пример как действат: представете си обелени картофи или ябълки. Оставени за няколко минути, те придобиват непривлекателен кафяв оттенък. Той се получава, защото обеленото място е изложено на въздух и така кислородът реагира с химичните вещества под кората.

Изстискайте малко портокал или лимон и потъмняването няма да се появи - витамин С в портокаловия и лимоновия сок е антиоксидант - съставка, която се бори с окисляването и предпазва клетките от увреда.

По същия начин протичат процесите и в тялото ни. Замърсителите, токсините, пушенето и нормалният метаболизъм създават свободни радикали – високо реактивни молекули, които увреждат всяка намираща се в близост молекула, включително протеините и ДНК.

На този процес природата е създала възможност за противодействие - антиоксидантите могат да защитят ДНК и другите молекули, като стабилизират свободните радикали преди те да са се активизирали. Затова и съветът да се ядат повече плодове, зеленчуци и други богати на антиоксиданти храни всеки ден.

Недостигът на антиоксиданти означава предпоставка за хронични заболявания и преждевременни признаци на остаряването.

Природата е осигурила изобилие от антиоксиданти. Някои са добре познати, други - не. Витамин С, витамин Е, бета-каротин (растителната форма на витамин А) и селенът са широко популярни. Други фитохимикали (растителни химикали) са известни на малцина, но това съвсем не означава, че са по-малко ефективни. Сред тях са например:

- ликопен...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.