zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нови обвинения срещу СЗО заради обявената грипна пандемия



Нови обвинения срещу СЗО заради обявената грипна пандемия

Този път с темата за новия грип и обявената пандемия са се заели разследващи журналисти от в. Гардиън

По оценки на медии фармацевтичната индустрия е спечелила над 7 млрд. евро от масовата истерия.

11 декември 2009, здраве.bg

... милион души.

Обявяването на пандемия е предизвикало паника на много места. Държавите официално са отделили над 7 милиарда евро допълнително за закупуване на ваксини и медикаменти срещу новия грип. При това СЗО официално препоръчва само 2 медикамента – произвеждания от компанията “Рош” Тамифлу, придобил популярност още заради птичия грип и Реленца на “ГлаксоСмитКлайн”. Според прогнози на “Рош” продажбите на Тамифлу за 2009 г. ще са около 2,6 милиарда, докато тези за предишната година са около 600 милиона.

От СЗО продължават да твърдят, че пандемията е обявена според всички правила, а нейното сътрудничество с фармацевтичните компании “има исторически корени и е напълно логично”.

Според оценките на експертите от Cochrane Collaboration, препаратът оселтамивир (известен под търговското си название Тамифлу) “притежава незначителна ефективност в борбата със симптомите на грипа и настинките, най-вече при повторна профилактика на вече преболедували”. Авторитетното специализирано издание British Medical Journal също вече публикува данни, подкрепящи това мнение.

“СЗО създаде сериозен повод за скандал”, твърдят авторите на статията във в. “Гардиън”, “Причините за обявяването на пандемия не могат да бъдат определени като нещо друго освен формални, т.е. лишени от конкретна научна логика. Те са по-скоро резултат от работата на чиновници, които нямат пряко отношение към медицинската наука”.

Статията в британския вестник със заглавие “Пандемията от свински грип: “по-малко смъртоносна от очакваното” е втората сериозна разследваща статия по темата след публикацията на датския “Информейшън” от преди седмица.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.