zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цигарите са по-вредни за жените, отколкото за мъжете



Цигарите са по-вредни за жените, отколкото за мъжете

8 декември 2009, здраве.bg

Две паралелни изследвания показват, че пристрастените към цигарите жени са по-силно застрашени от развитието на болести, отколкото мъжете.

Ракът на белите дробове се диагностицира при жените на по-ранна възраст, отколкото при мъжете, дори да пушат по-малко, заявяват експерти от Швейцария, изследвали 700 случая на рак на белите дробове.

Друго проучване, проведено в Харвардския университет (САЩ) и университета “Берген” (Норвегия), доказва, че заболеваемостта от хронично обструктивна болест на белите дробове (ХОББ), предизвикана от тютюнопушенето, се диагностицира при жените също на по-ранна възраст.

Не всички специалисти обаче са съгласни с теорията за това, че женският организъм е по-податлив на пагубното влияние на цигарения дим.

“Данните говорят, че рискът от развитието на рак при мъжете и жените, независимо от това дали те пушат ли не, е еднакъв, въпреки че видовите рак при тях се различават”, смята д-р Майкъл Тан от Американското общество по раковите заболявания.

Според д-р Михаел Барчок, председател на Съюза на пулмолозите в Германия (където всяка четвърта жена е пушач), представителките на слабия пол по-трудно се разделят с вредния навик, отколкото мъжете. Просто защото се притесняват повече от мъжете, че ще напълнеят, ако оставят цигарите.

През миналата година италиански учени установиха, че кожата на жените, отказали цигарите, се възстановява и изглежда по-млада, а теглото им всъщност се понижава – противно на разпространеното мнение, че отказването на цигарите води до напълняване.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.