zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да увеличим хормоните на щастието



Да увеличим хормоните на щастието

здраве.bg

... серотонинът.

Триптофан се съдържа в значителни количества и в соята, месото, изварата, киселото мляко, фъстъците, сушените фурми, млякото, пилето, рибата, пуешкото месо, овеса.

2. Спорт
Физическите упражнения не само тренират тялото. Те подобряват обмяната на веществата и с това помагат за производството на ”щастливите” хормони.

3. Положителни емоции
Получаването на позитивни впечатления - кино, театър, приятно общуване, шопинг, секс (списъкът може да бъде безкраен) - също стимулира изработването на хормони на удоволствието.

4. Ярко осветление
В есенните и зимни облачни дни настроението рязко спада. Липсата на слънчева светлина води до активното изработване на мелатонин, който възпрепятства синтеза на серотонина. Затова: по-често включвайте в стаята силна светлина – по този начин ще избегнете сезонната депресия.

Любовта също е химия. Ние реагираме на особените вещества, присъстващи в потта на представителите на противоположния пол – феромоните. Под тяхното влияние мозъкът изработва особени възбуждащи вещества (фенилетиламин, допамин, норепинефрин) и възниква усещането за еуфория, благодарение на което се появява чувството за безопасност и спокойствие.

За приповдигнатото настроение голямо значение има и още един хормон - окситоцинът, който се отделя при прегръдка, докосване или друг вид физическа близост.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.