zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да увеличим хормоните на щастиетоДа увеличим хормоните на щастието

здраве.bg

Усещането за радост или тъга, както и любовното влечение също зависят от определени биохимични процеси в човешкия организъм. Хората изпитват чувства при всякакви условия - и в горещина, и в студ. И ако се научим да влияем на тези процеси, животът ни ще бъде много по-хармоничен и щастлив.

В човешкото тяло има специфични вещества – ендорфини, които се синтезират в нервните клетки на главния мозък. Те оказват влияние на емоционалното състояние, намаляват прага на възприятието на болката, т.е. дават възможност на човек да се чувства радостен, щастлив и удовлетворен от живота. Една от основните функции на ендорфините e включване на системата за „вътрешно възнаграждение”, което става при постигане на положителни резултати, при хранене или в момент на сексуално удоволствие.

Трите основни елемента, които на химично ниво поддържат нашия емоционален фон, са:

- Анандамид – веществото, което регулира предаването на нервния импулс, играе роля в механизмите на репродукцията, процесите на запомняне на информацията, формирането на усещането за болка, апетита, депресивните състояния.

- Серотонин – най-важният невромедиатор (биологически активно вещество, което участва в предаването на нервния импулс), хормон, който се образува от аминокиселината триптофан. Той също такат повишава двигателната активност, способства за подобряването на емоционалната нагласа и увеличава общителността.

- Допамин – хормон-невромедиатор, който се отделя при изпитване на някакво удоволствие (например по време на ядене, при полов акт и т.н.)

Според специалистите, недостигът на тези три вещества води до понижаване на настроението, тревога и депресия.

Как да попълним необходимите запаси от „хормони на щастието”.

1. Диета
Ако сте като цяло здрав човек и в менюто ви има достатъчно продукти като хляб, банани, шоколад, сладки плодове, захар, можете да бъдете спокойни за нивото на серотонин във вашия организъм. Тези продукти са богати на триптофан, от който се синтезира...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.