zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?



 До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?

Коледния пост: e от полза, ако устоите на изкушенията - и на тялото, и на духа.

здраве.bg

Постите преди Коледа продължават 40 дни, като най-строги са ограниченията през първата и последната седмица, когато са забранени дори мазнините от растителен произход.

Постите обаче не са диета! Или поне не бива да се възприемат като такава. Защото целта е да се пречистим - и тялом, и духол, а не да отслабнем!

Разбира се, днес все повече хора, които се опитват да водят здравословен начин на живот, използват случая и се стремят да спазват и коледните пости. В повечето случаи, за съжалетие, основната причина, която ги кара да се обърнат към вековната традиция, е не вярата им, а желанието да изглеждат по-добреи.

Целта на всички църковни пости никога НЕ е била да изтощи организма, а да му помогне “в борбата със страстите, да обуздае тялото му и да го подчини на неговия дух, да го подготви за свещените празници”.



Днес тази традиция може да се оцени по нов начин: тя все повече е израз на стремежа към рационално хранене, като се подложат на проверка характера и възможностите. А по този начин, макар и неволно, се връщаме към изконната традиция – да затвърдим единството на душата и тялото.

Постите доказано дават възможност на стомаха да си почине, а когато си почива той, се възстановява и целият организъм. Но това важи само за здравия човек - ако сте болни, наскоро сте преболедували или всекидневието ви е свързано с тежка физическа работа, категорично трябва да забравите за въздържанието от храна. Това се отнася също за бременните жени и за хората, които постоянно пътуват (т.е. имунната им система е отслабена от резките промени).

Мненията на диетолозите за ползата от традиционното гладуване не са еднозначни.

Някои смятат, че последствията от т.нар. нулева диета, към която специалистите отнасят коледните пости, е много вредна за здравето.

Според Свен Давид Мюлер, представител на международното Общество по хранене и диетология, гладуването може да стане причина дори за смърт, тъй като по време на този процес се нанася сериозна вреда на сърдечния...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.