zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?



 До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?

Коледния пост: e от полза, ако устоите на изкушенията - и на тялото, и на духа.

здраве.bg

... източник на енергия. Бавно преработващите се влакна на целулозата стабилизират нивото на захарта в кръвта, удължават усещането за ситост и намаляват апетита. Освен това тя спомага за извеждането от организма на вредния холестерол, т.е. предпазва от атеросклероза, инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Целулозата играе и важна роля за полезната чревна микрофлора, защото потиска дейността на гниенето, нормализира перисталтиката на червата и предпазва от запек, освобождава организма от шлаката и токсините.

Ето защо не само по време на пост е добре нашата трапеза да бъде богата на разнообразни салати, ястия с картофи, зеле, цвекло, гъби... Всички те притежават приятен вкус, бързо засищат организма и не превишават нормата на желателните калории.

Постните ястия

е най-добре да бъдат задушени или печени, подправени със слънчогледово, ленено олио или зехтин, защото те не дразнят лигавицата на стомаха и подобряват храносмилането.

Не забравяйте за млякото и млечните продукти. Полезни са и 2-3 яйца седмично, малко масло и обезмаслена сметана. По този начин организмът получава пълноценните животински продукти, които компенсират липсата на месо.

Има и друг нюанс: създайте си навика да посолявате вече приготвените ястия и то с по-малко сол – тя способства за задържането на течностите в организма, т.е. и за напълняването.

Ако не се поддавате на изкушението да хапнете поне през този месец на коледен пост желаната пържола или шишчета, със сигурност тази “ваканция на стомаха” ще ви се отплати, като подготви организма ви за предстоящата зима и ви помогне да запазите своята форма и тонус.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.