zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?



 До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?

Коледния пост: e от полза, ако устоите на изкушенията - и на тялото, и на духа.

здраве.bg

... мускул. При отказа от храна, освен възникването на недостиг на витамини и други важни хранителни вещества, се включва и процесът на изразходване на вътрешните резерви. Но за съжаление се изразходва повече не запасът от мазнини, а мускулната тъкан.

Все пак Мюлер подчертава, че при хората, които редовно спазват постите, не се наблюдават вредни промени, и обяснява факта с това, че е налице постепенно свикване с продължителния отказ от определена храна.

За наше щастие, плодовете и зеленчуците винаги са заемали достойно место на трапезата на българина. Нашият организъм е ориентиран на 70% към употребата на растителна храна, и само на 30% - към животинска. Прекомерното изобилие на месо в диетата води до пренасищане на тялото с продуктите на разпада на белтъчините. Често в резултат на това се стига до ленивост на червата и запек. Освен това месните ястия съдържат и много сол, която оказва негативно влияние на ставите и кръвоносните съдове.

Повечето зеленчуци се отнасят към диетичните продукти, които способстват за преработването и усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите, а притежават също профилактично действие, като повишават съпротивителните сили на организма към различни инфекции.

Доказано е, че употребата на растителна храна понижава риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания, които често са свързани с повишаването на нивото на холестерола в кръвта. Организмът се пренастройва към употребата на вътрешните запаси от мазнини, а вредните продукти от обмяната на веществата активно извежда.

Трапезата по време на пости не трябва да бъде еднозначен и почти мрачен подбор на ястия.

Плодовете и зеленчуците съдържат органични киселини, етерни масла и фитонциди, които придават на ястията неповторим и приятен вкус и аромат. Тези вещества стимулират секрецията на жлезите и подобряват храносмилането.

Пресните и прясно замразените плодове и зеленчуци са отлична нискокалорична храна, богата на целулоза - прекрасен източник...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.