zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да изпитваме радост от живота



Как да изпитваме радост от живота

14 напълно постижими начина да се чувствате щастливи.

здраве.bg

Чувството на истинска радост е нещо повече от приятно преживяване като слушане на дъжда, возене на скоростно влакче в лунапарка или срещане погледа на симпатичен непознат. То е чувство, което изпълва цялата душа и сърце.
Радостта е в емоционалните моменти – миговете на успех, на свързване, в които истински оценяваме красотата и възкликваме: “Какъв щастливец съм, че съм жив!” Подобни моменти могат да ни споходят в пристъпи на блаженство или удовлетворение.

Независимо дали радостта идва от блясъка на професионалната реализация или от дълбоко духовно преживяване, дали се проявява в малки удоволствия или в поток от наслада, всеки ще се съгласи, че искаме да я изпитваме повече и по-често.

Няма да намерите радостта обаче нито в печелившите лотарийни билети, нито в пластичната хирургия за премахване на бръчки. Изследванията показват, че парите и красотата не са съществени източници на щастие. Според едно проучване, обстоятелствата в живота са само 10% от щастието. Около 40% от щастието ни се повлиява от това какво преднамерено правим, за да сме щастливи. А щастието и истинската радост вървят ръка за ръка. Не може да сте радостни постоянно, но хората, които са щастливи, по-често преживяват истинска радост от живота.

Какво съветват експертите, за да увеличите радостите в живота си – и малките, и големите?

1. Отбелязвайте положителното

Експертите са съгласни, че оптимистите са по-щастливи. Тези, които гледат от добрата страна на нещата, преживяват повече щастие от онези, които се опитват да виждат нещата “такива, каквито са”. Това е процес, който учените наричат “смяна на рамката”. Ако се опитате да хвърлите положителна светлина върху негативните събития, може да превърнете неприятна ситуация в радостна.

Например, една жена скоро след омъжването си се оплакала на колежка, че мъжът й не знаел как да отделя прането - пускал бялото и цветното заедно в пералнята. Колежката й отбелязала, че той просто се опитва да й помогне. Когато жената говорила с мъжа...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.