zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта: сладък живот или „бяла смърт”Захарта: сладък живот или „бяла смърт”

Глюкозата предпазва черния дроб от токсини и стимулира мозъка, но злоупотребата със захар качва килограмите.

здраве.bg

Не само солта, но и захарта е наречена “бялата смърт” - тъй като се смята, че злоупотребата с всяка от тях води до редица здравословни проблеми.
Полезна ли е захарта или по-добре да липсва от менюто? Познаването на свойствата й ще помогне на човек да се ориентира - да си подслажда ли живота, как и с какво!

Захарта (или захарозата) се отнася към въглехидратите, които осигуряват на организма енергия. В храносмилателния тракт захарозата се разгражда на глюкоза и фруктоза, които постъпват в кръвта. Глюкозата е не само източник на енергия - тя предпазва черния дроб от токсините, стимулира работата на мозъка, храносмилателния тракт, нервната и сърдечно-съдовата система. Именно затова при някои заболявания интравенозно се използва разтвор на глюкоза.

В същото време в процеса на разграждане се отделя инсулин. Ако изядем нещо сладко, усещаме прилив на енергия. След това нивото на захарта в кръвта спада под влиянието на инсулина и се появява умора, а настроението се влошава.

Ако организмът получи твърде много захар, тя се превръща в мазнини. Доста от по-възрастните хора обичат сладките продукти, но забравят (или не знаят), че на тази възраст наднорменото количество захар особено лесно води до повишаване на холестерола. В резултат се появяват сърдечно-съдови проблеми, свързани с нарушенията в обмена на инсулин.

По медицински данни наднорменото количество захар може да наруши и хормоналния фон, да повлияе отрицателно на зрението, стомаха, бъбреците и дихателните органи.

Потребността от въглехидрати за човек на средна възраст е около 400-500 г дневно, а в напреднала – със 100 грама по-малко. При това въглехидрати има не само в захарта, но и в скорбялата. Затова ако ядем картофи или макарони, подсладеният чай с кроасан или бонбоните са напълно излишни.

Освен това захарта, която обичайно приемаме, е с изкуствен произход. При нейната обработка се филтрират част от полезните й елементи. Затова захарта се усвоява лошо от организма и отнема от тялото...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.