zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта: сладък живот или „бяла смърт”



Захарта: сладък живот или „бяла смърт”

Глюкозата предпазва черния дроб от токсини и стимулира мозъка, но злоупотребата със захар качва килограмите.

здраве.bg

... минералните соли и витамините, потиска функциите на имунната и ендокринната система, а това води до проблеми с костите и зъбите, до нарушения в обмяната на веществата и други здравословни проблеми.

Изследвания доказват, че захарта действа подобно на наркотик, тъй като стимулира производството на допамин – хормонът, който отговаря за чувството за удоволствие. Когато консумираното количество захар намалее рязко се появява т.нар. синдром на отмяната (т.е. „рушене”, характерно и за рязкото спиране на наркотиците).

Според учените, все още не може да се говори за хора с истинска зависимост към захарта, но резултатите показват наличието на връзка между наркотичната зависимост от веществата, които традиционно се отнасят към наркотиците и ненормалното пристрастяване към естествените хранителни продукти (т.е. и към захарта).

Какво може да се направи, за да се избегне или поне намали употребата на захар

Заменете захарозата с фруктоза. Тя е натурална захар, която се съдържа в плодовете и меда. Освен това в тях има и много витамини, органични киселини и минерални соли. Фруктозата не се задържа в кръвта, не способства за натрупването на мазнини и повишаването на холестерола.

Друга алтернатива е кафявата захар, която се получава от захарния сироп на тръстиката. Смята се, че тази захар се усвоява по-добре от организма в сравнение с бялата, а и се ползва с репутацията на екологичен продукт.

Съществуват различни заместители на захарта, като например ксилит и сорбит, които по вкус не се различават от нея. Те обикновено са предпочитани от хората, които страдат от затлъстяване. Но не всички ги понасят добре, а според някои изследвания употребата им от по-възрастните може да стимулира развитието на атеросклероза.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.