zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 болести, за които и лекарите може да сгрешат4 болести, за които и лекарите може да сгрешат

Виенето на свят е симптом за различни проблеми и не е достатъчно основание за поставяне на диагноза.

здраве.bg

Съмнявате се в поставената ви диагноза? Предлагаме ви няколко възможни варианта – за заболявания, за които не е учудващо, ако и лекарите сбъркат в преценката си. Някои типични и често срещани симптоми са характерни за много болести и невинаги е лесно да бъдат правилно разчетени, дори от добрият специалист. Понякога дори и той може да пропусне някой знак. А това съответно води до погрешна диагноза, съответно и до неправилно лечение.

Това може да се дължи както на факта, че много неразположения имат сходни симптоми, така и защото истинската причина може да бъде открита само с тестове, които лекарят ви е преценил като ненужни, защото вече е уверен в преценката си.

Ако обаче и вие сте по-наясно с често бърканите състояния, ще можете да помогнете – да зададете правилните въпроси, за да предотвратите или поправите грешката.

1. Симптоми: обездвижване на едната страна, главоболие, замайване, внезапно замъглено зрение, липса на баланс и мускулна координация и/или заваляна реч.

- Докторът казва, че това е: вертиго, мигрена или болест на вътрешното ухо.
- Може да е: удар.
- Защо се получава объркването? Данните показват, че около 15% от случаите на удар при хора под 45 години се дължат именно на объркана диагноза. Когато пациентите са по-млади и в друго отношение здрави, лекарите е по-лесно да се подведат и да се насочат първо към по-лек проблем. Но, ако напуснете спешното отделение с недиагностициран удар, рискът от втори рязко нараства. А можете да пропуснете и възможността да обърнете процеса на увреждане на речта и зрението, парализата и невъзвратими щети върху мозъка.
- Съвет: ако едната ви страна е скована или имате каквато и да е комбинация от горепосочените симптоми, обадете се на бърза помощ или бързайте към спешното отделение. Особено ако симптомите продължат повече от час.

2. Симптоми: главоболие и/или пищене в ушите, болки в гърба, врата и/или зъбите.

- Докторът казва, че това е:...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.