zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 болести, за които и лекарите може да сгрешат



4 болести, за които и лекарите може да сгрешат

Виенето на свят е симптом за различни проблеми и не е достатъчно основание за поставяне на диагноза.

здраве.bg

Съмнявате се в поставената ви диагноза? Предлагаме ви няколко възможни варианта – за заболявания, за които не е учудващо, ако и лекарите сбъркат в преценката си. Някои типични и често срещани симптоми са характерни за много болести и невинаги е лесно да бъдат правилно разчетени, дори от добрият специалист. Понякога дори и той може да пропусне някой знак. А това съответно води до погрешна диагноза, съответно и до неправилно лечение.

Това може да се дължи както на факта, че много неразположения имат сходни симптоми, така и защото истинската причина може да бъде открита само с тестове, които лекарят ви е преценил като ненужни, защото вече е уверен в преценката си.

Ако обаче и вие сте по-наясно с често бърканите състояния, ще можете да помогнете – да зададете правилните въпроси, за да предотвратите или поправите грешката.

1. Симптоми: обездвижване на едната страна, главоболие, замайване, внезапно замъглено зрение, липса на баланс и мускулна координация и/или заваляна реч.

- Докторът казва, че това е: вертиго, мигрена или болест на вътрешното ухо.
- Може да е: удар.
- Защо се получава объркването? Данните показват, че около 15% от случаите на удар при хора под 45 години се дължат именно на объркана диагноза. Когато пациентите са по-млади и в друго отношение здрави, лекарите е по-лесно да се подведат и да се насочат първо към по-лек проблем. Но, ако напуснете спешното отделение с недиагностициран удар, рискът от втори рязко нараства. А можете да пропуснете и възможността да обърнете процеса на увреждане на речта и зрението, парализата и невъзвратими щети върху мозъка.
- Съвет: ако едната ви страна е скована или имате каквато и да е комбинация от горепосочените симптоми, обадете се на бърза помощ или бързайте към спешното отделение. Особено ако симптомите продължат повече от час.

2. Симптоми: главоболие и/или пищене в ушите, болки в гърба, врата и/или зъбите.

- Докторът казва, че това е:...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.