zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Истерична епидемия



Истерична епидемия

Досега жертвите на новия грип у нас са 5. Средно за един грипен сезон смъртните случаи са 3 до 5 хиляди, сочи статистиката.

Защо новият грип всъщност не е толкова страшен.

7 ноември 2009, Капитал
четете още в capital.bg


... , плащат за противогрипни ваксини. Договарянето на вноса на ваксини можеше да се случи още през пролетта, но предишният кабинет не го направи.

Правителството на ГЕРБ започна всичко отначало - събра пандемичен комитет, разработи мерки, намери финансиране и преговаря за включване на България в общоевропейското разпределение на ваксини и дори спешно промени закона. Оказва се, че причините, поради които България не може да направи поръчка, дори и да има пари, са две. Първата е, че тя трябва да стане по реда на Закона за обществените поръчки и страната няма процедура за извънредни покупки при епидемия, биотероризъм и др. Това означава, че производителите трябва да кандидатстват и да се избере този с най-ниската цена. Преди това обаче, компаниите трябва да са регистрирали ваксината и тя да е включена в Позитивния списък (на лекарства, които могат да се плащат с пари от обществени фондове).

Европейската лекарствена агенция регистрира ваксините за приложение на територията на целия ЕС през октомври и те не са част от позитивния списък. Тъй като са натоварени да изпълняват поръчки за вече сключени договори обаче, целият производствен капацитет на фармацевтичните компании е запълнен и те не бързат да регистрират и внесат продуктите си в България.

Техен приоритет е изпълнението на поръчки за държавите, които са се погрижили по-рано за гражданите си. След като ги изпълнят, компаниите произвеждат ваксини, които могат да се купят на свободния пазар. Българското правителство промени законовата процедура за покупка, за да може да получи по-бързо ваксините, и до края на декември - началото на януари рисковите групи от населението ще бъдат ваксинирани.

6. Щеше ли да помогне, ако вече имаше ваксини?

Не. При грипа целта на ваксинацията е предпазването на отделния човек - намаляването на заболеваемостта, усложненията и смъртните случаи. "Масовата ваксинация обаче не означава спиране на епидемията", отбелязва доц. Кожухарова. В момента имунизации са започнали само...

 
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.