zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Истерична епидемия



Истерична епидемия

Досега жертвите на новия грип у нас са 5. Средно за един грипен сезон смъртните случаи са 3 до 5 хиляди, сочи статистиката.

Защо новият грип всъщност не е толкова страшен.

7 ноември 2009, Капитал
четете още в capital.bg


... на лекарите A(H1N1), който просто е малко мутирал. Това е случаят с всички грипни вируси зима след зима. Предишни години сме преживявали без паника по-тежки зарази.

3. Защо се стигна до толкова масова паника?

Ниско доверие към здравните институции. В България всички останаха с впечатлението, че вълната на епидемията е преминала през пролетта и началото на лятото. Всекидневните дискусии за опасността и изявленията на лекарите и здравните институции, че се прави всичко възможно, са почти без резултат. Причината е, че хората имат много ниско доверие към лекарите и здравните институции и са убедени, че част от информацията се крие от тях. Въпреки успокоенията, публичното оповестяване на резултатите от изследванията, броя на вирусоносителите и реално заболелите предизвика паника.

Тъй като първите случаи бяха през април-май, предишното правителство реши, че случаите в Европа не са много и въпреки предложенията на тогавашния здравен министър за финансиране на ваксинация и лечение при евентуална разпространение на болестта, реши да не се занимава с подготовка за евентуална грипна епидемия.

"Още през пролетта предупреждавахме, че заболеваемостта от този вирус е висока. Но тук се получиха няколко съчетания. Думата пандемия, която означава, че болестта се е разпространила на два континента и са засегнати поне няколко държави и няма нищо общо с това дали заболяването е тежко или не, започна да се употребява масово. Според хората тя звучи страшно и много по-стряскащо от епидемия", казва доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Според нея дори само медийното име на вируса - свински грип, е достатъчно, за да се създаде паника. "В съзнанието на хората остана впечатлението, че това не е обикновен, човешки вирус, а нещо по-специално, което по същество не е вярно. Това е човешки вирус".

По думите й истерията е напълно необяснима, защото за пръв път има толкова много възможности за ефективно лечение - добре подготвена мрежа за прием на пациенти...

 
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.