zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Истерична епидемия



Истерична епидемия

Досега жертвите на новия грип у нас са 5. Средно за един грипен сезон смъртните случаи са 3 до 5 хиляди, сочи статистиката.

Защо новият грип всъщност не е толкова страшен.

7 ноември 2009, Капитал
четете още в capital.bg


... , или са потърсили късно лекарска помощ.

Сегашната епидемия прилича на тези от сезонен грип през 2007 и 2008 г. През 2007 г. заболеваемостта е достигнала 322 на 10 хил. души, през миналата година - 180 на 10 хил. В момента заразени са 140 на 10 хил. души. Броя на хората с А(H1N1) в България, е съпоставим с този в другите европейски страни.

Сегашният грипен вирус е в състояние да предизвика заболеваемост, усложнения и смъртни случаи, както и всички останали. Разликата с предишните години е, че в момента България има резерв с противовирусни лекарства и те имат много добър ефект, ако лечението с тях започне навреме.

Според д-р Йорданка Узунова, педиатър в Университетска болница "Лозенец", този грип не е по-тежък, отколкото останалите сезонни вируси, а всяка година в България има минимум една епидемия. "Той протича тежко при хора с нарушен имунитет или с хронични заболявания, които отслабват организма. Обикновено младите и здрави хора и децата преболедуват без усложнения и организмът успява да се пребори дори без антивирусни препарати", коментира тя. По думите й болестта протича с повишена температура, кашлица, болки в мускулите и ставите. Дори и най-баналният вирус като този обаче, ако не се лекува правилно, може да предизвика вторична бактериална инфекция, която да доведе до пневмонии и тежки състояния.

"Проблемът през тази есен е, че психозата и паниката са невероятни - дори родители с големи деца, които са преживели далеч по-тежки инфекции, водят децата си на консултация и се обаждат, защото са убедени от медиите, че става въпрос за едва ли не смъртоносен вирус. Да, добре е да се взимат предпазни мерки, да се мият ръцете, да се засилва имунитетът, да има грипни ваканции по преценка на епидемиолозите, но това в никакъв случай не е по-тежко заболяване от всеки сезонен вирус", коментира д-р Узунова.

2. Какво е различното на тазгодишния грип?

Почти нищо. Различното на този вирус от миналогодишните е медийната му известност. Иначе е познатият на лекарите...

 
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.