zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да дишаме по-чист въздух у дома



5 начина да дишаме по-чист въздух у дома

Редовното проветряване на стаята осигурява не само свеж въздух, но и намалява количеството вредни вещества.

здраве.bg

... гаранция, че прахта и мръсотията няма да бъдат издухани обратно при изпускането на въздуха от прахосмукачката. Минете с прахосмукачката едно и също място няколко пъти, ако то е сред по-използваните. Не пропускайте стените, ръбовете на килимите и тапицираните мебели, където се натрупва прах. За най-добри резултати чистете с прахосмукачка по два или повече пъти на седмица и сменяйте филтъра редовно.

- Избършете. Има места, където прахосмукачката не може да достигне. Може да пропуснете почистващите препарати и да използвате само чиста вода. Новите микрофибърни бърсалки и парцали за прах доказано улавят повече прах и мръсотия без да изискват употребата на каквито и да е почистващи разтвори.

- Дръжте мръсотията навън, като сложите постелка пред всяка врата. Хората внасят с обувките си всякакви видове замърсители. Бърсалките пред вратите намаляват количеството мръсотия, пестициди и други замърсители. Ако постелката е достатъчно голяма, дори хората, които не си изтриват обувките, ще оставят повечето замърсители върху нея, а не върху пода у дома.

Ако живеете в по-старо жилище, има голяма вероятност в стените да са останали следи от оловна боя, използвана в миналото. Но, дори в по-нов дом, може да се окажете изложени на олово – от оловния прах, внесен отвън. Той доказано повишава риска от сериозни проблеми при малките деца, водещи до увреди на мозъка, на централната нервна система и бъбреците. Пестицидите също се свързват с мозъчни увреди при най-малките. Децата лесно прихващат праха по пръстите си и после пъхат ръцете си в устата.

2. Поддържайте здравословно ниво на влажност

Акарите и плесените обичат влагата. Поддържането на влажност между 30 и 50% помага да контролирате и тях и други алергени. Влагоуловителите (и климатиците през летните месеци) помагат да се редуцира влажността на въздуха вътре и ефективно контролират нивото на алергени. Климатиците понижават също количеството на полени в помещението – още един плюс за хората с алергии.

Още няколко...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.