zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да дишаме по-чист въздух у дома5 начина да дишаме по-чист въздух у дома

Редовното проветряване на стаята осигурява не само свеж въздух, но и намалява количеството вредни вещества.

здраве.bg

Свикнали сме да мислим за замърсяването на въздуха като нещо, идващо отвън – смог, мъгла, лека мараня. Но истината е, че въздухът вътре - в дома, офиса и в цялата сграда може да е по-замърсен дори от този навън. Към външните замърсители у дома дсе добавят оловото (от домашния прах), формалдехид, радон, дори летливи химикали от популярните средства за почистване. Някои замърсители се внасят вкъщи с влизането и излизането. Други влизат с новите матраци или мебели, с препаратите за килимите или с боята по стените.

В целия този микс ще намерите и микроскопични акари – основен алерген, както и пръст и купчини пърхот от домашните любимци. Дори да нямате такъв у дома, това не означава, че не го внасяте отвън – днес това е един от т.нар. обществени алергени. Собствениците на домашни животни го разнасят по дрехите си и го разпространяват навсякъде през деня.

Децата, астматиците и възрастните хора са особено чувствителни към замърсяванията вътре в помещенията, но някои ефекти върху здравето може да се проявят чак след години в следствие на многократно излагане.

Стайните алергени и дразнители са станали много по-важни в последните десетилетия, защото прекарваме повече време вътре. И, понеже модерният дом е изолиран по всякакъв начин, тези дразнители не могат лесно да излязат. Затова е днешният човек е изложен на 3-4 пъти повече подобни дразнители, отколкото преди 30-40 години.

Все пак, как да намалим количеството вредни частици и химикали във въздуха у дома и да намалим негативното им влияние. Предлагаме ви пет съвета за всекидневието с доказан ефект:

1. Поддържайте пода чист и свеж

- С прахосмукачка - химикалите и алергените се натрупват в домашния прах дори с десетилетия. Ако използвате прахосмукачка със специален (НЕРА) филтър, ще намалите дори концентрацията на олово в дома си. Можете да се отървете и от други токсини като полените, животинския пърхот, акарите.

Използването на прахосмукачка с повече тяга, въртящи се четки и специален филтър е...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.