zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 начина да останем здрави в сезона на грипа и настинките



10 начина да останем здрави в сезона на грипа и настинките

здраве.bg

... имуностимулатор, напоследък той се налага все повече в практиката по предпазване от вирусни заболявания.

Препоръчителната дневна доза за витамин Е е 8мг за жените и 10 мг за мъжете. По-често количеството му се измерва и отбелязва в МЕ (IU), като за пълен антиоксидантен ефект се препоръчват дози до 400-800 МЕ/дневно, още по-добре в комбинация с витамин С.

7. Минералите

Един от най-важните за имунната система, а съответно и за предпазване от настинка и грип минерали е цинкът. Той е необходим за произвеждането и активацията на Т-клетките, вид бели кръвни клетки, които са пряко отговорни за справянето с инфекциите.

Цинкът не само дава възможност на имунната система да унищожи вредните микроорганизми, но помага и да се намали продължителността на обичайната настинка (защото започва да се бори с вирусите още докато се намират в гърлото).

Препоръчителната дневна доза цинк е 12 мг за жените и 15 мг за мъжете. Храните, богати на протеини, са богати и на цинк – червеното и птичето месо, морските дарове, яйцата, млечните продукти, бобовите култури, ядките, пълнозърнестите закуски. Чудесен вегетариански източник на цинк са бадемите – само в 100 г се съдържа половината от необходимата дневна доза.

8. Бъдете винаги във форма

Вярно е – хората, които правят физически упражнения редовно, по-малко се разболяват. Но всъщност не е задължително да се потите 3-4 пъти седмично във фитнеса. Също толкова от полза ще е и обикновената разходка – 20-30 мин.
Леките упражнения (например сутрин у дома), разходката след вечеря или тренировката във фитнеса, също така помагат да се държи нивото на стреса под контрол и подобряват съня.

9. Отделяйте време за почивка

Дните стават все по-къси и се здрачава по-рано, но това не намалява нуждата от сън. Именно през сезона на настинките и грипа наспиването (т.е. 7-8 часа на нощ) е особено важно. Ако ви липсва сън, сте по-податливи на разболяване. Няма защо да добавяме, че недостатъчният сън ни прави уморени...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.