zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 начина да останем здрави в сезона на грипа и настинките



10 начина да останем здрави в сезона на грипа и настинките

здраве.bg

... негативно на психиката, но засяга и физическото здраве, защото повишава нивото на т.нар. хормон на стреса (кортизол) и по този начин отслабва имунната система. И в добавка към това, хората под стрес са склонни да правят лош избор що се отнася до храна, физически упражнения и сън. Това допълнително отслабва имунната система.

Разбира се, стресът е неизбежна част от живота ни, но можете да откриете начини да му се противопоставяте, като намирате баланса и се научите да релаксирате. Дали ще е чрез физически упражнения, четене на списания, повтаряне на позитивни фрази или срещи със семейството и приятели – каквото и да ви помага да се отървете от стреса, правете го често. Не е чак толкова сложно - малко повече спокойствие и почивка в програмата всеки ден.

4. Пийте достатъчно вода

До 8 чаши вода (по 200 мл) трябва да са част от всекидневното ни задължение към собственото ни здраве. Най-вече през сезона на грипа и настинките. Водата се необходима на всяка клетка в тялото, включително за прочистването му от токсини и микроби.

Ако не обичате да пиете толкова вода или предпочитате други течности (вероятно съдържащи захар), потърсете все пак начин да я направите по-привлекателна - пуснете в нея резенче лимон или изстискайте малко лимонов сок. Или се възползвайте от водата с различни вкусове, която вече се продава по магазините.

Друго условие е водата да се пие на приблизително равни интервали, а не на 2-3 пъти.

Топлият чай също е не само успокояващ в студените зимни месеци, но помага и за отпушване на носа, особено ако е с аромат на мента.

5. Хранете се пълноценно

Не е сега времето да рискувате здравето си с тежки изобилни ястия или пък с ограничаващи диети. Пълноценното и редовно хранене влияе върху имунната система и е едно от условията тя да бъде здрава и силна. А само така тя е ефективна защита срещу патогени като вирусите, бактериите и карциногените. Избирайки питателни храни вместо висококалорични, захарни и мазни (като бисквити, лазаня...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.