zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3 ваксини срещу новия грип са одобрени за цяла Европа



3 ваксини срещу новия грип са одобрени за цяла Европа

16 октомври 2009, здраве.bg

Европейската комисия потвърди положителното становище на Комитета за лекарствени продукти в хуманната медицина (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) относно разрешаването за употреба на три ваксини срещу пандемичния (H1N1) инфлуенца вирус, известен като “свински грип”, за територията на всички страни от Европейския съюз, съобщават от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Разрешените ваксини са:
- Фоцетриа на фармацевтичната компания Новартис;
- Пандемрикс на фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн;
- Целвапан на фармацевтичната компания Бакстер.

Научният комитет на ЕМЕА - CHMP ускори своята оценка за ваксините, за да е възможно те да са налични преди началото на грипния сезон в идващите есенни и зимни месеци. Понастоящем CHMP препоръчва следната схема на ваксиниране: две дози с интервал между тях от три седмици, важаща за възрастни, включително бременни жени и деца от шест месечна възраст.

Стратегията за ваксиниране за България ще бъде решена от правителството и своевременно оповестена. Такъв е подходът и в останалите държави-членки.

При разрешаването за употреба на Фоцетриа , Пандемрикс и Целвапан е използван т.нар. моделен подход. Този подход позволява разработването и разрешаването на ваксините преди пандемията, базирайки се на натрупана информация за вирусен щам, който би могъл да причини пандемията - вирусния щам H5N1. Веднага след като Световната Здравна Организация идентифицира грипния щам A(H1N1) като причина за настоящата пандемия, производителите имаха готовност да го включат в състава на макетните ваксини и така да изготвят окончателните пандемични ваксини. Този подход скъси времето, необходимо за предоставяне на пандемична ваксина за населението.

Деситилетията на опит със сезонните грипни ваксини показват, че включването на нов щам във ваксината не оказва съществен ефект върху безопасността или нивото на защита.

Фоцетриа и Пандемрикс, съдържат т.н адюванти (вещества, които усилват имунния отговор и така...

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    нормативи    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.