zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3 ваксини срещу новия грип са одобрени за цяла Европа3 ваксини срещу новия грип са одобрени за цяла Европа

16 октомври 2009, здраве.bg

... позволяват във всяка ваксина да се влагат по-малко вирулентни материали). Адювантите се използват широко в производството на ваксини и има доказателства за добрия профил на тяхната безопасност. Адювантът, съдържащ се във Фоцетриа е използван в друга противогрипна ваксина от 1997 година в над 45 милиона дози. Адювантът, съдържащ се в Пандемрикс е проверен в клинични проучвания върху няколко хиляди души. Целвапан не съдържа адюванти.

Препоръките на СНМР за одобрение на ваксините се основават на информация за качеството, безопасността и имуногенността, включвайки данни от клинични проучвания върху над 6000 души, натрупани по време на одобрението на моделните ваксини, както и на информация за промяната на щама от H5N1 в H1N1. Сега се провеждат допълнителни клинични изпитвания на възрастни и деца и повече резултати от тях ще бъдат налични през октомври/ноември 2009 година и след това.

Разрешаването за употреба на ваксините е съпроводено с налагане на редица условия. Част от тези условия изискват координиран подход между притежателя на разрешението за употреба и местните компетентни власти. Те могат да бъдат обобщени както следва:

1. Да се постигне съгласие за прилагане на мерки, които позволяват идентифициране и проследяване на А/H1N1 пандемичната ваксина, приложена на всеки от пациентите, с цел намаляване на лекарствените грешки и подпомагане на пациентите и здравните власти в съобщаването на нежелани лекарствени реакции. Това би могло да включва доставяне на стикер, който съдържа името и партидния номер на всяка опаковка от ваксината.

2. Да се договорят механизми, позволяващи непрекъснато поддържана и обновявана информация за ваксините, която да е на разположение на медицинските специалисти и пациентите.

3. Да се развие насочена информационна активност към медицинските специалисти, която да включва:

-Правилно подготвяне на ваксината преди приложението й.

- Приоритетно съобщаване на нежелани събития като: смърт, животозастрашаващи ефекти;...

 
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    нормативи    превенция    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.