zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3 ваксини срещу новия грип са одобрени за цяла Европа



3 ваксини срещу новия грип са одобрени за цяла Европа

16 октомври 2009, здраве.bg

... позволяват във всяка ваксина да се влагат по-малко вирулентни материали). Адювантите се използват широко в производството на ваксини и има доказателства за добрия профил на тяхната безопасност. Адювантът, съдържащ се във Фоцетриа е използван в друга противогрипна ваксина от 1997 година в над 45 милиона дози. Адювантът, съдържащ се в Пандемрикс е проверен в клинични проучвания върху няколко хиляди души. Целвапан не съдържа адюванти.

Препоръките на СНМР за одобрение на ваксините се основават на информация за качеството, безопасността и имуногенността, включвайки данни от клинични проучвания върху над 6000 души, натрупани по време на одобрението на моделните ваксини, както и на информация за промяната на щама от H5N1 в H1N1. Сега се провеждат допълнителни клинични изпитвания на възрастни и деца и повече резултати от тях ще бъдат налични през октомври/ноември 2009 година и след това.

Разрешаването за употреба на ваксините е съпроводено с налагане на редица условия. Част от тези условия изискват координиран подход между притежателя на разрешението за употреба и местните компетентни власти. Те могат да бъдат обобщени както следва:

1. Да се постигне съгласие за прилагане на мерки, които позволяват идентифициране и проследяване на А/H1N1 пандемичната ваксина, приложена на всеки от пациентите, с цел намаляване на лекарствените грешки и подпомагане на пациентите и здравните власти в съобщаването на нежелани лекарствени реакции. Това би могло да включва доставяне на стикер, който съдържа името и партидния номер на всяка опаковка от ваксината.

2. Да се договорят механизми, позволяващи непрекъснато поддържана и обновявана информация за ваксините, която да е на разположение на медицинските специалисти и пациентите.

3. Да се развие насочена информационна активност към медицинските специалисти, която да включва:

-Правилно подготвяне на ваксината преди приложението й.

- Приоритетно съобщаване на нежелани събития като: смърт, животозастрашаващи ефекти;...

 
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    нормативи    превенция    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.