zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цветята – повече от терапия за душата



Цветята – повече от терапия за душата

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

Отварите и екстрактите от цветя са се прилагали широко в медицината още от Древността. Някои от тях като например жълтият кантарион и божурът са влезли в официалния регистър на билките. Но цветята и препаратите от тях не само оказват благотворно влияние на физиологията на едни или други органи. Още в началото на миналия век англичанинът Едуард Бах е разработил метод за терапия с цветя, основан на психологическото въздействие.

Също както и Хипократ, Бах е смятал, че трябва да се лекува не болестта, а болния, т.е. човек може да бъде излекуван, като се включат определени вътрешни ресурси. „Болестите, особено хроничните, са следствие от душевна дисхармония”, смята ученият. „Те възникват, когато има конфликт между нашето физическо „аз” с неговите чувства и желания и нашето висше „аз”.

Занимавайки се с бактериология и хомеопатия, а през последните 6 години от живота си работейки като селски лекар, Едуард Бах е търсил лечебни методи, достъпни за всеки. Всеки ден той излизал на разходка, за да търси лечебни растения, но особено внимание обръщал на цветята. И без да знае е създавал терапия, подобна на тази практикувана още в Древен Китай.

Бах приготвял от различните части на цветя есенции, всяка една от които е притежавала определени целебни функции. За разлика от традиционните лекарствени средства тези препарати имали за цел да въздействат не на физиката, а на психиката.

Английският лекар успял да разработи 38 такива препарата. За тази цел той използвал само растения, израснали в естествени условия, които не са отровни и не се използват от човека за храна. Тези растения дотогава не били познати (поне не в тази част на света) с някакви лечебни свойства.

Според необичайната теория на Бах, например червеният кантарион помага за честността на хората, кестенът - човек да се учи от своя опит и грешки, лиственицата - за преодоляването на разочарованието от неуспехите, маслиновият цвят – за възстановяване на душевните сили, дъбът...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.