zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цветята – повече от терапия за душата



Цветята – повече от терапия за душата

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

... - за по-лекото понасяне на нервното напрежение, а върбата – за възвръщане на оптимизма и вярата в бъдещето...

Според съвременната конвенционална медицина подобен подход е наивен. Но един факт прави теорията на Бах изключително атрактивна за привържениците на алтернативните методи - ученият живял 50 години, при положение че на 30-годишна възраст му била поставена диагноза рак и му предрекли още около 3 месеца живот. А през останалите години от живота си той успял да излекува не само себе си, но и много други хора.

Психолозите днес признават, че цветята наистина въздействат по определен начин на нервната система, а много от заболяванията са свързани именно с нарушения в нейната функция. Неслучайно хората се стремят да украсяват пространството около себе си с цветя – те допринасят за повишеното отделяне на хормони като адреналин, мелатонин и серотонин, които имат отношение към повишаването на жизнения тонус, помагат за успокояване и подобряване на настроението.

Много цветя притежават приятен аромат, но според Бах особена роля във въздействието върху организма играе цветът на цветето - червеният цвят например тонизира (днес е доказано, че той стимулира отделянето на адреналин от надбъбречните жлези). Затова, ако се чувствате постоянно уморени или не ви достига енергия, пробвайте да поставите около вас червени рози, лалета, карамфили и макове.

Жълтото се възприема от психиката като символ на слънчевата светлина, а тя доказано влияе положително на мозъка и стимулира мисловните процеси. Ако трябва да вземете важно решение или да се занимавате продължително с умствена дейност, пробвайте да си помогнете, като поставите наблизо слънчоглед, жълти лалета или лютичета. Освен това жълтият цвят премахва нервното напрежение, подобрява работата на белите дробове и сърцето.

Зеленото е почивка за очите и не само за тях, то премахва нервното напрежение, подобрява работата на сърцето и белите дробове. Ако имате подобни проблеми, украсете...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.