zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни: 12 полезни за здравето комбинации



Храни: 12 полезни за здравето комбинации

Лимонът, добавен към чай, увеличава количеството антиоксиданти, усвоявани от тялото.

здраве.bg

... сложете резенчета свежо манго в нискомаслено кисело мляко, изяжте един картоф с рибата си или напълнете пилето със спанак.

4. Прочистете мазнините: бургер + замразен йогурт

Следващия път, когато ядете храна с високо съдържание на наситени мазнини, хапнете след нея нискомаслен десерт с много калций. Калцият се свързва с мастните киселини в храносмилателните органи и блокира тяхното абсорбиране. 1,7 мг калций блокира 85 калории на ден.

Не избягвайте повече калций:Диетолозите не са уточнили точно колко калций трябва да консумирате след всяко ястие с много мазнини (защото мярката е твърде индивидуална), но прибавяйки чаша обезмаслено или соево мляко или тонизиращ сок към мазната храна, ще си помогнете и в опитите да отслабнете.

5. Предотвратете сърдечната недостатъчност: PLAC тест + HSCRP тест

Тези тестове измерват нивата на Lp-PLA2 и CRP, два важни маркера за вида възпаления, причинени от натрупването на плака в артериите – важен индикатор за повишен риск от сърдечно заболяване. Когато по време на експеримент лекари добавили резултатите от тези изследвания към обичайната оценка на рисковите фактори (като кръвно налягане, холестерол и др.), се наложило да прекласифицират 39% от пациентите със средно ниво на риск – включително 11%, които се нуждаели от по-сериозно лечение. Много от тези пациенти сега вероятно са преминали на лечение със статини.

Направете си тестовете, ако: сте на средна възраст и холестеролът ви е в норма, но пушите, имате наднормено тегло, случаи на сърдечна недостатъчност в семейството или обезпокоително високо кръвно налягане. Ако се окажете във високо рискова категория, статините не са единствения начин за лечение. Нивата и на Lp-PLA2, и на CRP реагират добре на диети и упражнения.

6. Спасете зрението си: салата + авокадо

Спанакът безспорно е полезен за очите, но авокадото го прави още по-ефективен. Установено е, че когато хората ядат салата от маруля, спанак и моркови с 3 лъжички авокадо,...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.