zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни: 12 полезни за здравето комбинации



Храни: 12 полезни за здравето комбинации

Лимонът, добавен към чай, увеличава количеството антиоксиданти, усвоявани от тялото.

здраве.bg

... в по-малка степен). Пропуснете обаче млякото – то пречи на абсорбцията. И се придържайте към прясно запарения чай независимо топъл или студен. Катехините в готовите опаковани бутилки т.нар. студен чай по различни причини са много малко.

2. Увеличете умствения си потенциал: упражнения + музика

Двадесет и една минути упражнения е всичко, което е трябвало да направят участниците в изследване, за да се подобри настроението им. А когато участниците в него слушали “Четирите сезона” на Вивалди, се представили значително по-добре на последвалия тест за вербални умения. Специалистите вярват, че упражненията повишават когнитивното изпълнение (като стимулират централната нервна система), а добавянето на музика помага за подреждането на мислите.

Движете се и си прекарвайте приятно: Комбинацията е лесна - правите упражнения, докато слушате MP3 плейъра си. Придържайте се към същата процедура, която са следвали участниците в изследването – постепенно увеличавайте скоростта и сложността на тренировката на всеки 10 минути, докато сте в състояние да говорите само с кратки изречения. Слушайте музика по свой избор - всеки жанр би трябвало да работи в това отношение толкова ефективно, колкото и класическата.

3. Повишете имунитета си: печено месо + моркови

Тази комбинация ще ви накара да се чувствате добре. Морковите са много богати на витамин А (ретинол, играещ ключова роля в предпазването и борбата с инфекциите). Но без цинка, който се намира в говеждото месо, тялото не може да усвоява така ефективно ретинола. Витамин А се разпространява в кръвта само ако е свързан с протеин. А цинкът е необходим за този протеин. Така че, ако няма достатъчно цинк, витамин А няма да се разпространи от черния дроб към тъканите, където изпълнява своята функция.

За борба с микробите: Тъмно оранжевите, жълтите, червените и зелените плодове, както и зеленчуци, са добър източник на витамин А. За по-леко хапване, комбинирайте ги с богати на цинк протеини – например...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.