zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калцият не винаги е ефективен при счупване



Заедно с витамин D той намалява риска от фрактури, но не и риска от други видове счупвания, твърди ново проучване.

16 февруари 2006, здраве.bg

Резултатите, които излизат днес в New England Journal of Medicine показват, че тези вещества увеличават костната плътност и риска от образуване на камъни в бъбреците, без обаче съществено да допринасят за намаляване процента на фрактурите.

Друго проучване по същия въпрос отхвърля предишното твърдение, че тези вещества предотвратяват развитието на някои видове ракови заболявания.

Двете проучвания се базират на изследване сред 36 282 жени в менопауза, на възраст от 50 до 79 години. Половината от тях са вземали 1000 милиграма калций и 400 МЕ витамин D дневно, а останалите са получавали таблетки плацебо.

Приемът на веществата е намалил риска от счупване на таза с 29% при тези, които са останали на този вид терапия през цялото време на продължилото над 7 г. изследване.

Рискът обаче от фрактури на гръбнака, китката и други останал същия, като същевременно вероятността от появата на камъни в бъбреците нарастнала със 17%, показват резултатите.

“Много жени вярват, че ако приемат калций и витамин Д, са напълно защитени срещу развитие на остеопороза”, пише в увода на публикацията Джоъл Финкелстейн, ендокринолог от Бостън. “Това изследване ще помогне да се коригира тази грешна представа.”

Калцият е главен компонент от костната структура, а витамин D помага на организма да го абсорбира по-пълно и правилно. Предишни проучвания твърдят, че двата елемента могат да забавят увреждането на костите и да намалят риска от счупване при падане.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.