zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Затлъстяването се превръща в основна причина за ракаЗатлъстяването се превръща в основна причина за рака

здраве.bg

В близките години наднорменото тегло сигурно ще се превърне в основна причина за раковите заболявания, особено при жените. То вече предизвиква 8% от случаите на рак в Европа, твърдят учени от университета в Манчестър, Велокобритания.

Техните предположения се базират на разработен от самите тях модел за оценка на броя на раковите заболявания в 30 европейски страни. През 2002 г. 70 хиляди от двата милиона случаи на ракови заболявания са били свързани със затлъстяването. Към 2008 г. този показател вече е нараснал до 124 хиляди.

65% от случаите на колоректален рак, рак на гърдата при жените в менопауза и ендометрия се срещат при хората, които страдат от затлъстяване. Доказано е, че в САЩ затлъстяването води до 20% от общите случаи на рак.

Учените все още не могат точно да определят защо наднорменото тегло така сериозно повишава риска от рак, но смятат, че това е свързано най-вече с хормоните. Когато телесната маса се увеличи, човек произвежда повече естроген, който спомага за растежа на злокачественото образувание. Хората с наднормено тегло (най-вече в областта на корема) страдат също така от повишенна киселинност на стомаха, която е благоприятна за поява на рак на стомаха, червата и хранопровода, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.