zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Новият грипен вирус навлиза бързо в белите дробовеНовият грипен вирус навлиза бързо в белите дробове

фото: cdc.gov

17 септември 2009, здраве.bg

Новият вирус А/H1N1 поразява клетките на белите дробове много по-дълбоко, отколкото обичайният сезонен грип, предупреждават британски специалисти.

Според учените от Имперския в Лондон, този факт обяснява защо при хората, инфектирани с пандемичния щам на грипния вирус, се наблюдават повече усложнения в сравнение с тези от сезонните щамове.

Вирусите на грипа поразяват клетките на организма, присъединявайки се към рецепторите на тяхната външна повърхност. Ако вирусът не може да намери своя специфичен рецептор, той не е способен да проникне в клетката. Но след като попадне в нея, вирусът се размножава бързо и инфектира съседните клетки.

“Сезонните вируси на грипа намират своите рецептори върху клетките в носа, гърлото и горните дихателни пътища, докато пандемичният А/H1N1 далеч по-често намира своя рецептор в белите дробове. По тази причина той се размножава и разпространява по-бързо и в резултат на това предизвиква по-сериозни симптоми и по-чести усложнения”, твърдят британските учени, цитирани от Би Би Си.

Според вирусолозите, поне засега повечето от хората, които са се заразили с новия грип, са били със сравнително слаби симптоми на болестта. Но при доста от тях (в сравнение със заболелите от традиционните грипни щамове) са се проявили признаците на по-сериозно и тежко увреждане на белите дробове в резултат на действието на инфекцията.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    грипът А/H1N1    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.