zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво говорят ръцете ни



За какво говорят ръцете ни

Изследванията на пръстовите отпечатъци напредват, но неизвестните все пак остават много.

здраве.bg

По дължината на пръстите можело да се определи колко пари ще печели човек, а отпечатъците от тях можели да заместят кръвните тестове. Поне така твърдят някои изследвания, чиито резултати все още са спорни.

Със сигурност обаче, докосвайки се до предметите с пръсти, ние оставяме уникален образец на ДНК. Канадски учени дори са успели да разработят технология, чрез която за 15 минути се извлича генетичен материал и от неясни отпечатъци с едногодишна давност.

Следата от пръстите съдържа около 10 нанограма ДНК. А за изследването е достатъчна само 1/10 част от нея, т.е. една милиардна от грама.

Да си направиш отпечатъци на пръстите вместо да дадеш кръв за проба звучи повече от привлекателно. И вероятно до няколко години тази технология ще се появи в медицината. Ако обаче хората искат да дават своите отпечатъци. Защото съвременният човек не е склонен да дава толкова конфиденциална информация. Но поне за криминалните разследвания новата технология ще бъде от голяма полза.

Руски учени пък са се научили да определят по отпечатъците от пръстите ръста и пола на човека, както и някои други характеристики, които засега се пазят в тайна.

В Мрежата широко се рекламира интерактивният психологически тест чрез отпечатъци на пръстите. Разбира се, това всъщност е уловка за извличане на пари от най-любопитните и доверчивите. Като начало ви се предлага да изберете един от четирите типа рисунки на всеки един от вашите пръсти. След като ви заинтригуват, ще бъдете помолени да изпратите смс на кратък номер, за да заплатите получения резултат. Не се хващайте на това: резултатът е измислен - все още не е доказана никаква връзка между психологическите особености на човека и рисунката на папилярните линии по неговите пръсти.

За разлика от това, достъпът до секретните сведения по отпечатъците на пръстите отдавна не е фантастика. Тази технология днес се използва нерядко за:

- отключване на врати - вратата се затваря сама, като доближим пръст до скенера и/или...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.