zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво говорят ръцете ниЗа какво говорят ръцете ни

Изследванията на пръстовите отпечатъци напредват, но неизвестните все пак остават много.

здраве.bg

... въведем ПИН код.

- отключване на мобилния телефон - той “познава” своя собственик по отпечатъците на пръстите и единствено на него дава достъп до менюто.

- възпрепятстване на достъпа до компютъра - скенерът е скрит под мишката и запомня отпечатъците на 5 души. Никой друг освен тях не може да получи достъп до машината.

- блокиране на достъпа до ноутбука - биометричната идентификация регулира не само достъпа до файловете, които се съхраняват в твърдите дискове, но е до сайтовете, на които е регистриран собственикът на компютъра.

- съхраняване на информацията в карта памет - четецът на карти е стандартен уред за разчитане на различните карти памет. Той е оборудван със скенер за отпечатъци - дори вашата карта да попадне в чужди ръце, никой не може да се добере до нейното съдържание.

Отговор на въпроса “Защо природата ни е дарила с папилярни линии на пръстите?” дават френски учени от Парижската Сорбона, които са открили, че наличието на тези линии увеличава чувствителността на кожата над 100 пъти. Осезателните рецептори на човешката кожа се делят на две големи групи. Първите позволяват да се усети едрата структура, а вторите – дребната. При това тяхната чувствителност е такава, че те могат да “засекат” придвижване на пръста на 0,0025 мм. За да докажат това, учените са създали модели на пръсти от специална гума. Някои от пръстите са били гладки, а други - с копия на папилярни линии. Моделите са били снабдени и с чувствителни датчици и са “докосвали” стъкло с насени върху него щрихи. Гладкият пръст е разчитал щрихи на разстояние 1 мм, а “почти истинският” на разстояние между две съседни папилярни линии.

Не напразно папилярната “шарка” се състои от затворени криви. Благодарение на това в каква посока движим пръста, посоката ще бъде перпендикулярна поне на една от линиите. Това е достатъчно да заработят рецепторите на тънката чувствителност.

С тази неравна повърхност могат да се задържат гладките предмети – това е друг плюс на отпечатъците. Ако...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.