zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да пренастроим детето на училищен режимДа пренастроим детето на училищен режим

Вътрешният часовник на детето трябва да се настрои навреме, за да не блокира още в началото на учебната година

Тя.bg

Всички имаме спомени за вълненията, съпровождащи началото на всяка учебна година. Също като нас някога, нашите деца вече очакват училищния звънец, едновременно с нетърпение и известно безпокойство. И докато новата раница или маратонки могат да увеличат нетърпението им да пристъпят училищния праг, много по-важно е родителите да помогнат на децата да пренастроят режима си за сън, за да не се почувстват изморени още в началото на учебната година.

Първите няколко седмици на всяка година в училище обикновено са най-вълнуващи. Те обаче могат да бъдат и сериозен източник на стрес за детето, тъй като то се настройва към нов график, учители и уроци. Осигуряването на добра почивка ще помогне на детето да направи прехода по-лесно, намалявайки стреса и подготвяйки го за предизвикателствата, като му помогне да се фокусира върху учението.

По време на дългата лятна ваканция много деца променят режима си за сън просто "защото е ваканция". Летните развлечения, пътуванията често нарушават нормалното статукво дори и в най-консервативните семейства. Децата вероятно са свикнали да лягат по-късно вечер и да спят до по-късно през деня. Ако този летен режим не бъде коригиран, организмът на децата се натоварва много, когато трябва да започнат да стават рано сутрин.

Родителите са тези, които трябва да помогнат на децата да нагласят вътрешния си часовник. Специалистите препоръчват седмица преди началото на учебната година времето за лягане на децата да бъде преместено с 15 до 30 минути по-рано. Това само по себе си обаче няма да помогне много, ако децата все още стават късно. Затова е много важно родителите да започнат да будят децата по-рано. За да мотивирате детето да стане по-рано, би помогнало, ако създадете причина то да стане по-рано – да измислите то да извършва някакви дейности, които не са му неприятни. Първата седмица може да бъде доста трудно – детето може да се чувства сънливо и изморено. Но ако продължите твърдо да го карате да става рано, детето скоро, по естествен...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.