zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Псевдодиетичните храни



Псевдодиетичните храни

Витамините в соковете в прозрачна опаковка се разпадат бързо.

Понякога приемаме, че някои храни са полезни само защото те са добре рекламирани.

здраве.bg

... мляко - за да уравновесите въглехидратите с лесно усвояеми белтъчини.


Газирани напитки „лайт”

Защо ги пием? На екрана момиче с мерки 90-60-90 пие газирана напитка „лайт” , обкръжена от красиви млади мъже. Търсената асоциация е ясна - тя не просто така има такива дълги крака. И искаме да пробваме и ние! При това колкото се може повече!

Всъщност... калоричността на напитките “лайт” се понижава за сметка на замяната на захарта с подсладители. Най-често това е аспартам, чиято полза доста често се поставя под съмнение от някои изследвания.

Да, за преки вреди не може да става дума, но е установено например, че дори при незначително нагряване аспартамът се разпада на отделни съставни части, една от които е формалдехид. Това, разбира се, са крайности, до които се стига в лабораторни условия.

На практика, в 1 литър газирана напитка има не повече от 50 грама аспартам, т.е. за да се стигне до опасни последици са нужни към 100 литра. Но все пак – кому е нужен подобен заместител, след като захарта не може да се определи като по-вредна.

От друга страна, въглеродният газ също дразни стените на стомаха и червата. Освен това той засилва апетита. Напитките, съдържащи кофеин (кока кола, пепси и повечето енергийни напитки), пък временно потискат апетита, а това може да доведе до дисбаланс.

Рационалното предложение: ако не можете да се откажете от газираното, консумирайте го в малки количества задължително след хранене, но не и на празен стомах.

Пакетирани сокове

Защо го пием? Защото са вкусни и смятаме, че са ни необходими.

Всъщност... истинските плодове и тези сокове имат малко общо. Направени сравнения показват, че в индустриално произведените “натурални сокове” има в пъти по-малко витамини и фибри, отколкото в току-що приготвените от истински плодове и зеленчуци. Затова пък простите въглехидрати са далеч повече. Един литър “купешки” сок съдържа средно 500 калории. Разбира се, има и такива без захар, но...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.