zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Целувките” на лятото: 5 въпроса за луничките



“Целувките” на лятото: 5 въпроса за луничките

Излагането на слънце предразполага към появата на лунички. (фото:sxc.hu)

... и техните медицински отговори.

здраве.bg

Хората се радват много на очарователните малки момиченца с лунички, но пораснали, тези момичета никак не възприемат като плюс появата на лунички през пролетта и лятото.

Всъщност никой не се ражда с лунички – те започват да се проявяват при децата на възраст 1-2 години. Ако имате лунички, почти сигурно те са еднакви на цвят независимо от тяхното разположение. Но при различните хора те са с различни оттенъци: червеникави, жълтеникави, светлокафяви, тъмнокафяви и дори черни. За тях е характерна закономерността, че са винаги с един тон по-тъмни от основния цвят на кожата. По-силно изразени и по-тъмни те стават непосредствено след слънчевите бани, а през зимните месеци избледняват или дори напълно изчезват.

1. Откъде се появяват луничките

Според специалистите, появата на луничките се определя от наследствената предразположеност, съчетана с влиянието на ултравиолетовите лъчи. Под действието на слънцето или изкуствена светлина от типа на тази, използвана в солариумите, външният слой кожа (епидермисът) се удебелява, а клетките, произвеждащи меланин, нарушават своя режим на работа. Това по своята същност е защитна реакция на кожата срещу действието на ултравиолетовите лъчи.

Луничките са нарушение в равномерното разпределяне на меланина, резултат от неговото задържане в една точка от кожата след увреждане на епидермиса, предизвикано от слънчевото (или по-рядко друго) излъчване. Разбира се, хората с по-светла кожа и коса са най-силни податливи на разрушителното действие на ултравиолетовите лъчи.

2. Само при рижавите и светли хора ли се появават луничките

Луничките се делят на два вида: „прости” лунички и лунички в резултат на загара.
„Простите” като правило са кафяви, кръгли и малки. Те се появяват по кожата независимо от годишния сезон. По-често се проявяват при хората със светла кожа и вероятността те да се предадат от едно поколение на друго е доста голяма, т.е. те са генетично обусловени. Тези лунички най-често се срещат при хората с рижава...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.