zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мазнините: между лошите и добрите



Мазнините: между лошите и добрите

Зехтинът е най-разпространения пример за продукт си високо съдържание на добри мазнини.

здраве.bg

... кръвния поток към мозъка и сърцето и причиняват сериозни заболявания.

Въпреки това, ниско мазнинните диети, осигуряващи по-малко от 15% мазнини на ден, често не понижават риска от атеросклетоза, а в редица случаи дори имат обратен ефект. Ето защо редица диетолози днес препоръчват дневното количество калории, приети от мазнините, да варира между 20% и 35% от общото им количество.

Кои са подходящите мазнини

Когато четем етикетите на хранителните продукти, трябва да обръщаме внимание освен на количеството, но и на качеството на мазнините, съдържащи се в тях.

Препоръчителният дневен прием на мазнини зависи от калорийните нужди на тялото. Мазнините, които трябва да бъдат ограничавани са:

- Наситените – те се съдържат основно в месото, маслото, сладоледа и други храни от животински произход.

- Трансмазнините - те са индустриален продукт и се съдържат в маргарина, някои тестени изделия и растителни масла.

По-долу ще ви дадем няколко примера за здравословно дневно количество мазнини:

Ако приемате 1800 калории на ден:
- от 40 до 70 грама общо мазнини;
- 14 грама или по-малко наситени;
- 2 грама или по-малко трансмазнини.

Ако приемате 2200 калории на ден:
- от 49 до 86 грама общо мазнини;
- 17 грама или по-малко наситени;
- 3 грама или по-малко трансмазнини.

Ако приемаме 2500 калории на ден:
- от 56 до 97 грама общо мазнини;
- 20 грама или по-малко наситени;
- 3 грама или по-малко трансмазнини.

Няколко факта за ненаситените мазнини

Мазнините в храната се категоризират като наситени и ненаситени. Ненаситените, които се разделят на мононенаситени и полиненаситени, трябва да бъдат доминиращата част от мазнините в хранителния режим, защото те намаляват риска от сърдечно заболяване.

Въпреки че хранителните продукти съдържат най-често комбинация от няколко вида мазнини, мононенаситените са основният вид в:
- зехтина, рапичното и сусамово масло,
- авокадото,
- ядките, например – бадеми, кашу, фъстъците...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.