zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезните компютърни игри...



Полезните компютърни игри...

8 юни 2009, здраве.bg

Големият брой публикации са накарали много хора да смятат, че компютърните игри водят единствено до отрицателни последствия, като водят до влошаване на зрението и провокират различни психични проблеми.

На този фон доста неочаквано звучат изводите на канадско изследване, според които доста от популярните от много време традиционни компютърни игри всъщност са полезни – например тетриса, пасиансите или маджонг. При това ползата е еднаква както ако се играе на работното място, така и вечер у дома.

Хвани усмивката!

Специалистите от университета “Макгил” в Монреал, са предложили на доброволците, приели да участват в техния тест, да поиграят преди работа на проста компютърна игра. На екрана се появяват 16 снимки и максимално бързо трябва да се открие сред намръщените лица единственото усмихнато и да се кликне върху него. Само за 5 минути нивото на кортизола (един от хормоните на стреса) при играчите е намалял със 17%.

Учените, цитирани от Би Би Си, не уточняват каква именно е причината, повлияла на резултата - усмивката на снимката или просто приятното начало на деня, но фактът е безспорен – тази съвсем проста игра е повишила устойчивостта срещу стреса.

Нареди кубчетата!

Британски учени пък твърдят, че тетрисът и пасиансите са прекрасен начин за кратко време организмът да се отпусне, а след такъв кратък отдих работоспособността се покачва съществено.
Техните експерименти показват, че тетрисът смекчава проявата на посттравматичен синдром и се бори с неприятните спомени, концентрирайки се върху играта, хората дават приоритет на положителните емоции и изтласкват отрицателните от съзнанието си.

Работно настроение

Според опити на учени от холандския град Утрехт , игрите повишават работоспособността и подобряват климата в колектива. По време на проведения от тях експеримент половината от доброволците по време на работа са играли на тетрис и други подобни игри (или са редили пасианси), но не повече от 1 час дневно. Останалите са...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.