zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцето е много полезно за страдащите от сърдечни болести и диабетСлънцето е много полезно за страдащите от сърдечни болести и диабет

19 май 2009, здраве.bg

Колкото повече време възрастните хора пребавават на слънце, толкова по-нисък е рискът от развитието на сърдечно-съдови болести и диабет, показват резултатите от изследване на учени от университета „Уорик” във Великобритания и Шанхайския институт по биология в Китай, съобщава Би Би Си.

Поради естествения процес на стареенето и промяната в начина на живот при възрастните хора много често се среща недостиг на витамин D, а въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи стимулират неговото производство.

Недостигът на витамин D е свързан с метаболитния синдром, който се характеризира се със съчетаването на различни здравни проблеми, включително сърдечно-съдова дисфункция и диабет.

Международният екип от учени е анализирал връзката между нивото на витамин D в кръвта и разпространението на хроничните болести сред повече от 3000 души на възраст 50-70 години. При 94% от хората е открит остър недостиг на витамин D, а при 42,3% - симптоми на нарушения в метаболизма.

Според специалистите, слънцето е главен и незаменим източник на витамин D, а възрастните хора като правило се разхождат по-малко и се обличат с повече дрехи. Освен това стареещата кожа по-неефективно формира витамин D. С възрастта стандартното въздействие на ултравиолетовите лъчи намалява и по този начин спада и производството на този витамин.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    55+    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.