zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Еврокомисията предложи да бъде сменено името на свинския грипЕврокомисията предложи да бъде сменено името на свинския грип

Няма научно обоснована причина да се променя името, е мнението на СЗО

СЗО се обяви против.

29 април 2009, здраве.bg

Еврокомисия предложи да се избягва употребата на термина “свински грип” и той да бъде заменен с “нов грип”, за да “се избегнат тежките негативни последици за животновъдството. Това стана ясно при изявлението на еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу.

Много страни вече гласуваха решение да се спре вноса на свинско месо и произведени от него продукти от Латинска Америка.

Мотивите на Еврокомисията са, че може да се стигне до “необосновани забранителни мерки, които ще имат сериозни последици върху част от животновъдството, подобно на отлива от птичи продукти преди няколко години във връзка с кризата с т.нар. птичи грип”.

Към момента становището на експерти от Евросъюза е, че свинското месо, преминало термична обработка не представлява никаква опасност за здравето от гледна точка на заразяването със свински грип.

В отговор на искането на Еврокомисията и още няколко държави, предимно от района на Близкия изток, за промяна на името на т.нар. свински грип, СЗО се обяви против такава стъпка, защото “сегашното име указва точно произхода на грипния вирус и неговото отнасяне към типа, традиционно поразяващ свинете”.

“Настоящото име на този тип грип, прието от самото начало, е достатъчно точно от научна гледна точка и СЗО не вижда причини то да въвежда нов термин”, се казва още в становището на организацията, изразено от помощника на генералния директор Кейджи Фукуда.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.