zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обявиха край на грипната пандемия



Обявиха край на грипната пандемия

Жертвите на новия вирус А/H1N1 се оказаха далеч по-малко отколкото тези от сезония грип.

11 август 2010, здраве.bg

Световната здравна организация (СЗО) обявява края на пандемията от грипния вирус А/H1N1, като понижи степента на опасност от шеста на пета. Това съобщи на специална пресконференция генералния директор на СЗО Маргарет Чан.

„Тепърва започва постпандемичния период“, съобщи тя и подчерта: „Това не означава, че вирусът А/H1N1 е отминал. Основавайки се на опита от предишните пандемии, следва да се очаква този вирус да се прояви като сезонен грип и да продължи да циркулира доста широко поне няколко години. По време на пандемията А/H1N1 правеше опити да надделее на другите грипни щамове и да заеме доминираща позиция. Това вече е отминал период“.

Първите съобщения за А/H1N1 бяха от април 2009 г. В отговор СЗО взе мерки и още на 11 юни същата година обяви първата за 21 век пандемия. Скоро след това някои медии започнаха да критикуват част от взетите мерки, като изразиха мнение, че СЗО създава паника около новия грип, заради което много страни се презапасяват с ненужни количества медикаменти и ваксини. По време на кампанията за имунизация са били използвани около 350 милиона дози ваксини срещу А/H1N1, почти половината от тях в САЩ.

Самият грип А/H1N1 се оказа по-малко смъртоносен отколкото една сезонна грипна епидемия. Според официалната статистика на СЗО жертвите от т.нар. свински грип са малко над 18 500, докато от един сезонен грип те са средно 500 000 на година. При предишните 2 грипни пандемии – тези от 1957 и 1968 г. жертвите са били съответно 2 милиона и 1 милион.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    нормативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.