zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Свети Валентин – празник полезен за сърцето



Шоколадът, червеното вино и обясненията в любов са от полза за здравето.

здраве.bg

Празникът на влюбените - Свети Валентин е полезен не само за психиката на човека, но и от чисто физиологична гледна точка, твърдят американски учени от различни институти, обединили усилията си, за да докажат, че Свети Валентин носи не само положителни емоции, но и здраве.

Те привеждат доказателства от изследвания, които засягат различни части на празника.

“Най-общо казано шоколадът, червеното вино и любовта засилват кръвообращението, а това е добре за тялото” твърди д-р Сюзън Муурс от Американската асоциация по диабет. “Един от компонентите на какаото – флавоноидите, са полезни за сърцето. Те са антиоксиданти, а за тях отдавна е доказано, че защитават организма от вредното влияние на свободните радикали, които вредят на артериите и спомагат за натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове.”

Антиоксидантите също така занижават нивото на т.нар. лош холестерол (LDL) и повишават равнището на добрия (HDL).

Според едно изследване при хора с повишен риск от сърдечно заболяване (високи нива на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите), редовната употреба на поне 1 чаша какао дневно значително намалява риска. “Колкото повече е какаото, толкова по-добре”, казват учените, като в същото време предупреждават да се избягва комбинацията му с твърде много захар и наситени мазнини.

Романтичната вечеря е друга неизменна част от празника на влюбените.

На науката отдавна е известно, че червеното вино също съдържа много флавоноиди, “дошли” от гроздето. Затова и някои диетолози са склонни да приемат, че умерената (до 1 чаша дневно) употреба на червено вино е полезно за организма.

Друга група учени са на мнение, че всеки вид алкохол в умерена доза е полезен за здравето и най-вече за кръвоносната и сърдечно съдовата система. Тяхното мнение обаче все още е силно оспорвано от други специалисти, които привеждат редица доказателства за вредния ефект от алкохола – “Има по-добри начини да подпомогнем организма си срещу натрупването на плака по кръвоносните...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.