zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 витамина за здрава и еластична кожа



5 витамина за здрава и еластична кожа

Витамините за локално приложение допринасят за забавяне стареенето на кожата и я подмладяват точно там, където желаете.

здраве.bg

... , за да предпазим кожата си от свободните радикали, индуцирани от УВ-лъченията.

Витамин Е: намалява сухотата и подпомага защитата срещу УВ лъчите

Витамин Е можем да открием често в слънцезащитните продукти, както и в тези, които се използват след излагане на слънце. За да бъдат достатъчно ефективни, те трябва да съдържат поне 1% витамин Е.

Този витамин намалява сухотата, като съхранява естествените съставки на кожата, които я хидратират. Ако го приложим върху кожата преди излагане на слънце, тя ще бъде по-малко зачервена, подута и суха от обичайното. Това се дължи на способността на витамин Е да неутрализира свободните радикали.

Как да го използваме: Винаги използвайте витамин Е за локално приложение преди или след продължително излагане на слънчева светлина. Ултравиолетовите лъчи могат да разрушат дори половината от естествените запаси на витамин Е в кожата. Затова подсигурете нейната защита, като използвате слънцезащитен продукт, съдържащ витамините Е и C.

Някои проучвания показват, че противовъзпалителният ефект на витамин Е може да предотврати много негативни влияния върху кожата, дори и ако се нанесе само след слънчева баня.

Витамин К: За млади и свежи очи

Той обичайно се съдържа в очните кремове, които съдържат и ретинол.

Доказано е, че витамин К (наричан още фитонадион) намалява тъмните кръгове под очите, защото подобрява съсирването на кръвта в нежните капиляри в тази зона - една от причините за появата на тъмни кръгове под очите.

Според независимо проучване съвместното локално приложение на витамин К и ретинол води до значително подобряване на тъмните кръгове само след 4 месеца. Предполага се, че ретинолът усилва свойството на витамин К да прониква в кожата и да премахва тъмните участъци.

Как да го използваме: нанасяйте очни кремове, богати на витамин К и ретинол, вечер. В началото кожата ви трябва да се приспособи към ретинола и затова използвайте комбинацията им един или два пъти седмично, а после...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.