zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 не дотам приятни изненади по време на бременност



10 не дотам приятни изненади по време на бременност

… и как да се справим с тях.

здраве.bg

... на бременност. Причината за това е, че бебето се нуждае от много калций, за да изгради костите си. Затова то буквално извлича почти целия калций, който вие получавате посредством храната и ви оставя в недостиг. Ето защо понякога е необходимо да приемате допълнително калциеви добавки, но преди да го направите, се консултирайте със своя лекар.

4. Промяна в цвета на кожата

Не всички бременни жени придобиват очаквания “блясък на бъдеща майка”. Факт е, че при повечето жените кожата потъмнява. Появата на тъмни петна най-вече по лицето се нарича хлоазма или „маска на бременността”, което се дължи най-вече на генни или хормонални промени.

Промяната в цвета на кожата може да се избегне, ако ограничите излагането на слънце и използвате слънцезащитни средства.

Състоянието на вашата кожа най-вероятно ще се подобри след раждането, но ако това не се случи, посетете дерматолог. Никога не използвайте средства, които изсветляват кожата, или витамин А по време на бременност, тъй като този витамин може да причини дефекти у новородени, а изсветлителите - да оставят бели петна по кожата ви.

Повишените нива на естроген и мелатонин могат да доведат до появата на тъмна линия по средата на корема и до потъмняване на зърната.

5. Привидно сгъстяване на косата

Една привидно приятна изненада за бременните жени е сияещата гъста коса. За съжаление това трае кратко и е подвеждащо. Всъщност косата не расте повече, а просто пада по-малко.

След раждането обаче загубата на коса се увеличава драстично, но до 15 седмици след събитието всичко би трябвало да се нормализира. Ако забележите прекомерен косопад, се консултирайте с дерматолог.

6. Болки в областта на краката

Понякога бременните жени се оплакват от болки в долните крайници, особенно в областта на прасците. Това може да означава нещо почти безобидно, каквото е консумацията на недостатъчно количество вода или калций.

Въпреки това е възможно тези оплаквания да са свързани с доста по-сериозни...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.