zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глобиха Здравната каса със 100 хиляди



Глобиха Здравната каса със 100 хиляди

26 март 2009, здраве.bg

Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от май 2008 г., с което НЗОК бе глобена със 100 000 лева за нарушението на правилата за плащане на аптеките, които имат договори с НЗОК. През ноември 2007 г. Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията като едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За същото нарушение КЗК бе глобила вече един път НЗОК през 2005 г.

През май 2008 г. КЗК глоби НЗОК повторно със 100 000 лева за явното неспазване на нейното предходно решение от страна на НЗОК и нарушаване на правата на аптеките по Закона за защита на конкуренцията. Причина за високата глоба е, че НЗОК въобще не е изпълнила нареждането на КЗК да не намалява дължимото на аптеките по закон възнаграждение за обслужването на здравноосигурените лица.

След налагане на глобата, НЗОК обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. С решение от 25.03.2009 г., ВАС потвърди решението на КЗК, като отсъди, че поведението на НЗОК спрямо аптеките е незаконно и за това НЗОК следва да понесе санкция от 100 000 лева.

От Българския фармацевтичен съюз, по чиято инициатива бе образувано производството пред КЗК, напомниха, че и в бъдеще ще защитават правата и интересите на фармацевтите и на аптеките. БФС ще обсъди възможността за сезиране на ВАС относно разпоредби от нови подзаконови нормативни актове, които засягат правата на магистър-фармацевтите.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.