zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 наши заблуди, свързани с медицината



5 наши заблуди, свързани с медицината

В медицината съвсем не е задължително цената да означава качество.

Правилни ли са всъщност очакванията ни от съвременната медицина.

здраве.bg

Мнозина биха се съгласили, че в днешно време темата за здравето е актуална за все повече хора. Поне справката на най-търсените думи в Мрежата показва така. Но въпреки това (а може би именно заради това!?) все още битуват много недомислици и подвеждаща “информация”.

Пореден опит да дефинират и развенчаят няколко от най-опасните заблуди, свързани със здравето, правят група учени от Университета на Пенсилвания, САЩ, цитирани от списание Prevention.

Заблуда №1: ще се лекувам, само ако лекарят ми дава 100 % гаранция за оздравяване

Медицината е наука, в която практически нищо не може да бъде гарантирано “на 100%”. Твърде много зависи от индивидуалните (и често непредсказуеми) особености на човешкия организъм. Лекарят може да направи всичко правилно, но пак да не се получи очаквания ефект. В САЩ например за добър се смята лекарят, който помага на 75% от пациентите си. Но понякога и най-добрият специалист не може да излекува някакво наглед „дребно” заболяване.

По същият начин едно и също лекарство, прилагано еднакво, при двама души може да даде различни резултати и в единият от случаите да се стигне до нежелани реакции и в крайна сметка до липса на ефективност.

Въпреки забележителният прогрес на медицината в много области, все още няма достатъчно ефективно лечение на различни заболявания - например вродени аномалии на развитието, много видове рак и др.

Заблуда №2: защо са нужни профилактични изследвания, щом съм здрав!? Това е чиста загуба на време и средства

Превантивната (т.е. профилактична) медицина излиза на все по-преден план. Разбира се, по-лесно е да се предотврати болестта, отколкото да се излекува. Затова, ако периодично се правят изследвания за наличието на някакви бактериални (туберкулоза, стафилокок) и вирусни (хепатит В и С) инфекции, развитие на онкологични заболявания (рак на гърдата, простатата, шийката на матката), рискът от далеч по-опасното откриване на...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.