zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Затлъстяването води до безплодие при жените



Затлъстяването води до безплодие при жените

16 март 2009, здраве.bg

Наднорменото тегло се отразява негативно на репродуктивните функции на жените. Затлъстяването променя работата на яйчниците и по този начин пречи на формирането на ембриона, твърдят ендокринолози от университета на Аделаида, Австралия.

Според резултатите от тяхното изследване, жените с наднормено тегло имат много по-малки шансове да забременеят дори ако са в млада възраст и с редовен менструален цикъл: “Страдащите от затлъстяване жени са с аномално високи нива на възпалителни процеси в яйчниците. Поради тази причина детеродните възможности на организма на жената силно се понижават”.

Специалистите са наблюдавали в продължение на над 1 година здравето на жени, опитващи се да забременеят. Те са измервали съдържанието на хормоните и метаболитите във фоликулярната течност и да установили, че при жените, които страдат от затлъстяване, количеството на метаболитите се увеличава и се повишава активността на мъжките полови хормони.

“Големите концентрации на мазнини засягат чувствителния процес на метаболизма на яйчниците, а тези изменения са вредни за развитието на ембриона”, пояснява д-р Ребека Робкър, един от авторите на изследването, “Освен това възпалението може да доведе до увреждане на клетките и да повлияе отрицателно на оцеляването на ембриона”.

Затлъстяването е доказана причина за увеличаване на възпалителните процеси в организма и за измененията на количеството на мазнините в кръвта. “Ето защо то може да се причисли към рисковите фактори за безплодие при жените”, добавят специалистите, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    9 месеца    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.