zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Несполучливият брак провокира у жените затлъстяване и сърдечни заболяванияНесполучливият брак провокира у жените затлъстяване и сърдечни заболявания

12 март 2009, здраве.bg

Жените с неуспешен брак страдат по-често от останалите от повишено кръвно налягане и болести на сърдечно-съдовата система, съобщават изследователи от университета на щата Юта.

Учените са изследвали повече от 300 двойки на средна и напреднала възраст, които живеят в брак повече от 20 години. Всяка двойка е попълвала анкета за своите семейни отношения, за душевното здраве и е била подложена на редица лабораторни тестове.

Според учените, жените, които не са доволни от своя семеен живот, са подложени в по-голяма степен на депресия и метаболитен синдром - комплекс от здравословни проблеми: затлъстяване, високо кръвно, повишено ниво на холестерола и захарта в кръвта.

“Постоянните конфликти и разногласията в брака са пряко свързани с нарастване на броя на жените, страдащи от метаболитен синдром”, твърди Тим Смит, ръководител на проекта, “Тази закономерност обаче не се отнася до мъжете”.

Учените, цитирани от Би Би Си, обясняват закономерността с факта, че жените с неуспешен брак са по-податливи на депресия. Те сравняват неуспешния брак със заседналия начин на живот и съветват жените да полагат повече грижи за намаляване на риска от сърдечни заболявания, като обръщат особено внимание на сериозните рискови фактори каквито са заседналия начин на живот, неправилното хранене и пушенето.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.